Την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας για τις φρικαλεότητες των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βάρος της Ελλάδας αναγνώρισε για μια ακόμη φορά ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί από προχθές επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ακόμη ότι οι Γερμανοί δεν αποποιούνται την ευθύνη για το παρελθόν, αλλά είναι ανάγκη να εργαστούν από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου οι επόμενες γενιές να ζήσουν χωρίς προκαταλήψεις και να προαχθεί η κοινή Ευρώπη.
«Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να αποποιηθούμε την ευθύνη του παρελθόντος. Φέρουμε ιστορική ευθύνη. Φέρουμε ηθική ευθύνη. Δεν τίθεται θέμα. Ο προκάτοχός μου ζήτησε εδώ στην Ελλάδα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα συνέβησαν. Και εγώ σήμερα, μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης (σ.σ. στο Χαϊδάρι) είπα το ίδιο», δήλωσε ο γερμανός Πρόεδρος στην τηλεόραση της Deutsche Welle από την Αθήνα. Παρά τις διαφορετικές νομικές θέσεις, συνέχισε ο κ. Σταϊνμάιερ, «είμαστε της άποψης ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα προκειμένου να επισημάνουμε στις μελλοντικές γενιές ότι θυμόμαστε βεβαίως αυτό το παρελθόν και δεν το αποποιούμαστε, αλλά πάνω από όλα ότι έχουμε χρέος να προετοιμάσουμε τις νέες γενιές για ένα μέλλον χωρίς προκαταλήψεις και μνησικακία, είναι να καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες ώστε να προάγουμε αυτή την κοινή Ευρώπη».
Να αποπληρωθεί το αναγκαστικό δάνειο ζητεί το στέλεχος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι
Εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των επανορθώσεων, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε επίσης από την Αθήνα ότι οι επανορθώσεις είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, όμως τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να αποπληρώσει το αναγκαστικό δάνειο.
«Υπήρχε ένα αναγκαστικό δάνειο και αυτό δεν έχει να κάνει με επανορθώσεις. Το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς είχε υποχρεώσει την Ελλάδα σε δάνειο και είχε αρχίσει να το αποπληρώνει. Στην Διάσκεψη του Λονδίνου για το χρέος, σε ό,τι αφορά την άφεση χρέους, η Ελλάδα είχε εκφράσει επιφύλαξη σχετικά με το δάνειο. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε και ανέφερε ότι η διεκδίκηση προφανώς ήταν ιδιαίτερα δύσκολη όσο η Γερμανία ήταν διχοτομημένη. «Αλλά έχουμε πλέον ενωθεί και λέω ότι πρέπει να αποπληρώσουμε το δάνειο, δεν έχει νόημα. Αποτελούμε άλλωστε νομική συνέχεια του γερμανικού Ράιχ», δήλωσε.
Η «συγγνώμη» Σταϊνμάιερ κεντρικό θέμα στον γερμανικό Τύπο
«Ο Σταϊνμάιερ ζητάει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Ναζί», είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα απαιτεί αποζημιώσεις ύψους τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, τις οποίες απορρίπτει η Γερμανία. «Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ μνημονεύει τα θύματα», γράφει το περιοδικό.
«Υποκλινόμαστε στα θύματα», είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του γερμανού Προέδρου στο Χαϊδάρι και στις δηλώσεις του για την «ιστορική» και «ηθική» ευθύνη των Γερμανών. Το Πρακτορείο παραθέτει ακόμη απόσπασμα από την αντιφώνηση του κ. Σταϊνμάιερ στο επίσημο δείπνο: «Δεν λάβατε από την Γερμανία πάντοτε την υποστήριξη που επιθυμούσατε (…). Παλιές προκαταλήψεις έδωσαν το στίγμα τους σε έντονες συζητήσεις», δήλωσε, για να τονίσει ότι μπορεί να μην είναι «περασμένα ξεχασμένα», αλλά ο κ. Σταϊνμάιερ καθώς και ο κ. Παυλόπουλος «βρίσκουν τρόπο να βγουν από αυτόν τον διμερή αρνητισμό προς ένα – επίσης ευαίσθητο – κοινό εγχείρημα για το ευρωπαϊκό μέλλον.
Το dpa αναφέρει ακόμη στο τηλεγράφημά του από την Αθήνα ότι στον ελληνικό Τύπο δεν υπήρχε ούτε ένα αρνητικό σχόλιο για την επίσκεψη, αλλά και καμία διαδήλωση, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί με τις επισκέψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με την επίσκεψή του είχε προκαλέσει χάος στους δρόμους, ή της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, που απεικονιζόταν με στολή Ναζί. «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ο τότε επαναστάτης και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρείται στο μεταξύ παράγων σταθερότητας. Και μαζί και οι γερμανοελληνικές σχέσεις μπαίνουν, παρά το ζήτημα των επανορθώσεων, σε μια φυσιολογική φάση, στην οποία οι δύο χώρες συμπεριφέρονται ως πραγματικοί εταίροι στην ΕΕ», προστίθεται.
«Ο Σταϊνμάιερ μνημονεύει τα θύματα της Κατοχής», γράφει στον τίτλο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το θέμα των επανορθώσεων βαραίνει στις γερμανοελληνικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες και σημειώνει ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι το ζήτημα έχει νομικά κλείσει με την Συμφωνία του 1960 και με την Συμφωνία 2+4 κατά την επανένωση της Γερμανίας.
«Οι σκιές του παρελθόντος βρίσκουν τον Σταϊνμάιερ στο ταξίδι του στην Αθήνα», είναι ο τίτλος της Handelsblatt. «Ο Πρόεδρος θέλει με την επίσκεψή του στην Ελλάδα να κοιτάξει προς τα εμπρός. Αλλά η ιστορία προλαβαίνει ξανά και ξανά τον γερμανό επισκέπτη», γράφει η οικονομική εφημερίδα, επισημαίνει ο συντάκτης, ωστόσο σημειώνει ότι οι γερμανοελληνικές σχέσεις έχουν ανακάμψει από το ναδίρ τους, αλλά παραμένουν τεταμένες, διότι υπάρχει ένα άλλο, πανίσχυρο παρελθόν. «Πάνω από κάθε επίσκεψη γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα βρίσκεται η σκοτεινή σκιά της Ιστορίας. Ακόμη και σε μια φωτεινή, σχεδόν καλοκαιρινή μέρα όπως αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ότι οι αξιώσεις για επανορθώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αναφέρεται στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα Bild. «O Έλληνας πρόεδρος ζητεί αποζημιώσεις – θα προσφύγει η Ελλάδα κατά της Γερμανίας;», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ η Die Welt αναδεικνύει τη φράση του κ. Παυλόπουλου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «παραμένει η καλύτερη δυνατή απάντηση σε εθνικούς εγωισμούς, πόλωση και απομονωτισμό».
Η Tageszeitung αναφέρει ότι η συζήτηση για το μέλλον επισκιάζεται από το θέμα των αποζημιώσεων, «το οποίο υποτίθεται ότι έχει διευθετηθεί, αλλά επανεμφανίζεται διαρκώς». Για την γερμανική πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα, «μοιάζει περίεργο να διεκδικεί κανείς αποζημιώσεις εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».